Lindesnes

HAVNETIPS 2:  LINDESNES-MANDAL

LILLEHAVN, like øst for Lindesnes er en fin plass å stoppe etter en lang seilas rundt Lista og Lindesnes, eller på vei vestover for å vente på at nordavinden skal løye. Uansett vær kan en komme seg fra Mandal til Lillehavn. Kommer en vestfra må en seile østover ca. 1 n.m. fra Lindesnes fyr og gå inn på overrettmerkene til Lillehavn, med de 2 sorte jernstakene på babord. Her inne er det oftest kaiplass ledig. Ellers er her mange tyske turister som bruker stedet som utgangspunkt for fiske.

VAARE er en øygruppe som de fleste seiler forbi. Jeg anbefaler at en tar en overnatting her ute om ikke været er altfor galt. På østsiden av st. Havnerøy, ved dreggmerket og 13-tallet i kartet, kan en ligge til fjellet et par plasser. På toppen av denne øya er det fortsatt mulig å se den innhogde kompassrose som losene brukte i gamle dager for å ta kursen til mulige båter som skulle ha los. Ta jollen og gå mellom Vaare og Havnerøy til bukten på Vaares vestside. Her finner en veien oppover til Vaares bebyggelse. Nå bor her visstnok ingen fastboende, men om sommeren er her folk. Det er en interessant spasertur mellom husene. I gamle dager livnærte folk seg her ute som loser og hummerfiskere.

HILLE er en øy ,med mange muligheter. En av de spesielle havnene er ved Jubelheia, nord for Lederviksholmen, like øst for 9-tallet i kartet. Her er det en naturlig steinbrygge i fjellet, men for bratt bak til å komme opp på Jubelheia. Men du kan ta jollen til hjelp. På nordsiden av Mågeheia, vest for Jubelheia, er det også flere havnemuligheter i sørlige vinder.  Hillevågen er også et alternativ, men her er det mye bebyggelse.

Edvard Ringen jr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *